در این مطلب از دانشنامه وبسایت نوین ایلیا صنعت قصد داریم شما را با دوربین CMOS آشنا کنیم. اگر شما هم دوست دارید بدانید که دوربین و سنسور CMOS چه هستند و چه کاربردهایی دارند، با ما در این مقاله همراه باشید.
دوربین CMOS از طریق سنسور CMOS تصویربرداری میکند. واژه “دوربین CMOS” در حوزه دوربین صنعتی و دوربینهای تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. دوربینهای CMOS بر حوزه دوربینهای تجاری فرمانروایی میکنند و دارای سهم عظیمی در بازار دوربینهای صنعتی هستند. در ابتدای بحث بررسی خواهیم کرد که دوربین CMOS چیست و پس از آن مزایا، معایب و کاربردهای آن را بررسی میکنیم. در آخر هم تعدادی از دوربینهای CMOS باسلر را به شما معرفی میکنیم.
فهرست مطالب
دوربین CMOS چیست؟
سنسور CMOS که مخفف کلمات Complementary Metal Oxide Semiconductor است، نوع دیگری از حسگرهای مبدل نور به شارژ الکتریکی است که در دوربینهای دیجیتالی استفاده میشود. این نوع حسگر یا سنسور CMOS به دلایل متنوعی که در ادامه درباره آنها صحبت خواهد شد، جایگزین یا رقیبی برای سنسورهای CCD شده است. اگر دوست دارید درباره سنسور CCD هم اطلاعاتی داشته باشید، میتوانید به مقاله دوربین CCD در دانشنامه وبسایت نوین ایلیا صنعت مراجعه کنید.
جالب است بدانید که همه حسگرهای دوربینهای دیجیتالی فول فریم که برای عکسبرداری استفاده میشوند، از نوع CMOS هستند. تفاوت فناوری سنسور CMOS و CCD در نحوه استفاده از نوری است که دریافت میشود و انتقال آن به سیگنالهای الکتریکی متفاوت است. سنسور CMOS را با نام DIS هم میشناسند.
کاربردهای دوربین CMOS
تکنولوژی CMOS باعث شده تا بتوان بسیاری از مدارهای موردنیاز دوربین را روی همان مدار سوار کرد و همین موضوع آن را به نمونه خوبی برای استفاده در دوربین گوشیهای تلفن همراه و تبلتها تبدیل کرده است. از دوربین CMOS و سنسورهای مختلف آن در کاربردهایی نظیر موارد زیر هم استفاده میشود:
- در وسایل حرفهای نظیر اسکنرها
- وسایل تصویری پزشکی
- اسکن پرونده
- آرشیو موزهها
البته در آیندهای نزدیک باید انتظار این را داشته باشیم که از فناوری حسگرهای جدید CMOS در بسیاری از وسایل معمولی هم استفاده شود.
تفاوت دوربینهای CCD و CMOS
در چند سال گذشته، تنها دوربینهای تجاری ارزانقیمت به سنسور CMOS مجهز میشدند و دوربینهای باکیفیت، فقط با سنسورهای CCD به بازار ارائه میشدند. اما اکنون درحالیکه سنسورهای CMOS از نظر ویژگی با سنسورهای CCD یکسان هستند؛ آنها بهخاطر دارابودن ویژگیهای بارز (نظیر مصرف انرژی بهینه، قیمت پایین، اتصال آسان و …) بر حوزه دوربینهای DSLR حکمرانی میکنند. همانطور که گفته شد تفاوت فناوری دوربین CMOS و CCD در نحوه استفاده از نوری است که دریافت میشود و انتقال آن به سیگنالهای الکتریکی متفاوت است.
در قسمت بررسی مزایا و معایب دوربین CMOS میتوانید تعدادی از موارد اختلاف و تفاوت آنها را مشاهده کنید.
مزایا و معایب دوربین و سنسور CMOS
به طور واضح پادشاهی دوربینهای CMOS در حوزه تجاری و غلبه در حوزه دوربینهای صنعتی اتفاقی نیست. مزایای اصلی دوربین CMOS به شرح زیر است:
- قیمت: مزیت اول دوربینهای CMOS قیمت پایین آنها است و این امر خود حاصل دو علت است: سنسورهای CMOS بهخودیخود دارای قیمت کمتری هستند و دیگری آن که اتصال آنها از سنسورهای CCD بسیار راحتتر است.
- انعطافپذیری: بیشتر سنسورهای CMOS دارای قابلیت تغییر وضوح تصویر از طریق نرمافزار هستند. در نتیجه این امر سبب میشود از آنها بتوان باتوجهبه نوع کاربرد استفاده نمود. بهعلاوه، کاهش وضوح تصویر سبب بالارفتن نرخ فریم میشود.
- وزن و ابعاد: اتصال آسان سنسورهای CMOS تنها موجب کاهش قیمت نشده است؛ بلکه در نهایت باعث تولید محصولی سبکتر و کوچکتر میشود.
- مصرف انرژی: بر اساس مصرف پایین انرژی، دوربینهای CMOS به طور ویژه برای استفاده با رابط USB بسیار مناسب هستند. این امر نیز سبب کاهش قیمت کلی محصول میشود.
دیگر مواردی مانند نویزپذیری بیشتر دوربین CMOS، مصرف انرژی کمتر آن و مشکل نورگیری کمتر نسبت به ccd مزایای دوربین cmos هستند. اما اگر میخواهید بدانید که معایب دوربین CMOS چیست باید بگوییم که کیفیت تصاویر دوربین CCD بالاتر است و دوربین CCD حساسیت بالاتری به نور دارد.
معرفی بهترین دوربینهای CMOS باسلر
باسلر یکی از بهترین تولیدکنندگان دوربین و تجهیزات بینایی ماشین است. شما میتوانید برای خرید یا مشاوره درباره محصولات این شرکت با مجموعه نوین ایلیا صنعت و متخصصان آن ارتباط برقرار کنید. در ادامه تعدادی از بهترین دوربین CMOS باسلر را نام خواهیم برد که با نام آنها آشنایی پیدا کنید:
- Basler MED ace: دوربینهای Basler MED ace اولین سری از دوربینهای باسلر هستند که به طور خاص برای علوم پزشکی و زیستشناسی طراحی شدهاند و جایگزین کاملی برای سنسورهای CCD هستند. این سری مجهز به سنسورهای CMOS هستند. مانند دوربینهای MED ace 2.3 MP 164 mono / color و MED ace 20 MP 17 mono / color
- Basler Microscopy pulse مانند دوربینهای Microscopy pulse 5.0 MP color و Microscopy ace 2.3 MP mono / color
- MED ace 2.3 MP 164 mono / color در فرایند اتوماسیون
- daA1600-60uc with USB3 Vision Interface در دوربینهای Basler dart
- MED ace 5.1 MP 75 mono/color در دوربینهای جراحی
بهطورکلی هم میتوان گفت مدلهای سریهای دوربینهای زیر از شرکت باسلر از سنسور CMOS استفاده میکنند:
- Basler ace
- Basler beat
- Basler dart
- Basler IP camera
- Basler pulse
- Basler racer
- Basler scout
از شما ممنونیم که مطلب ما را در مورد دوربین CMOS مطالعه فرموید؛ پیشنهاد می گردد دیگر مقالات این وب سایت مانند محاسبه زولوشن و دقت اندازه گیری را نیز مشاهده نمایید.
شما همچنین میتوانید مطالب ما در شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام، آپارات و لینکدین مطالعه کنید. لطفا سایر مطالب دانشنامه ما را نیز مطالعه کنید.