در جهان امروز ما بسیاری از مشکلات قدیمی به کمک اختراعات جدید حل شده است. یکی از مشکلات مسئلۀ پارک خودرو در گذشته بود که به وسیلۀ سیستم مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان به خوبی کنترل شده است. در گذشته مدیریت پارکینگ خودرو به دلیل مشکلاتی چون افزایش تعداد اتومبیلها، پارک نامناسب وسایل نقلیه، و یا ناآگاهی از جای خالی در پارکینگ، یک مسئلۀ چالش برانگیز بود. اگر فردی خودروی خود را در محلی نامناسب پارک میکرد، اطلاعات محدودی از صاحب ماشین در دسترس بود و شاید ساعتها مسیر سایر خودروها مسدود میماند. یا اینکه در یک پارکینگ بزرگ، جای خالی برای پارک کردن مشخص نبود، و یک راننده مجبور بود مدتها کل پارکینگ را جستجو کند که هم زمان، و هم انرژی خود را صرف این کار میکرد.
تشخیص خودکار شمارۀ پلاک یا Automatic Number Plate Recognition که با نام شناسایی پلاک خودرو (LPR) نیز شناخته میشود یک فناوری است که پلاک خودرو را میخواند. در سیستم ANPR از یک دوربین برای ثبت تصاویر پلاک خودرو استفاده میشود. سپس کامپیوتر با استفاده از الگوریتمهای مختلف تصاویر دریافتی را پردازش میکند و اطلاعات روی شمارۀ پلاک را تشخیص میدهد. از ANPR به طور گسترده در سراسر جهان توسط نهادهایی چون پلیس، شهرداری، مدیریت ترافیک، راهداری و عوارض راه و همچنین مدیریت پارکینگ استفاده میشود.
فهرست مطالب
پردازش تصاویر به کمک دوربین پلاک خوان
در پردازش تصویر به کمک بینایی کامپیوتری و الگوریتمهای تشخیص الگو، تقسیمبندی مهمترین و اساسیترین مرحله است. بدین معنی که تصویر در مرحلۀ اول به بخشهای مختلف تقسیم میشود و اجزای آن مثل اعداد شناسایی میشود. این مرحله کاربرد وسیعی در زمینههای رباتیک، اتوماسیون، تصاویر ماهوارهای و همچنین تشخیص پلاک دارد.
همۀ ما با دوربین پلاک خوان که نمونهای از دوربین امنیتی و نظارتی و حفاظتی در مدیریت ترافیک برای شناسایی صاحب وسیلۀ نقلیهای که مقررات راهنمایی و رانندگی را نقض کرده است، یا ثبت عوارض آزادراهی آشنا هستیم. بارها دیدهایم که به کمک این دوربینها و دوربین کنترل سرعت ماشینهای سرقتی را پیدا میکنند و حتی این کار احتیاجی به دخالت انسان در پردازش اطلاعات ندارد.
در سیستم مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان نیز همین روند حاکم است. زمانی که اتومبیل وارد پارکینگ میشود، دوربین دیجیتال سنسوردار بر روی پلاک ثابت میشود و با تشخیص پلاک، تصویر را برای ثبت پلاک خودرو پردازش میکند. همچنین مشخصات خودرو و زمان ورود را محاسبه میکند و در زمان خروج نیز به طور خودکار قیمت پارکینگ را محاسبه مینماید. این مناسبترین و کارآمدترین راه برای اجتناب از اتلاف وقت و انرژی است.
دوربین مناسب برای مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان
البته همه چیز به این سادگی نیست. تشخیص خودکار شمارۀ پلاک یا تشخیص پلاک خودرو (LPR) یک کار چالش برانگیز در سیستم بلادرنگ (Real-time) است. مسائلی چون انواع مختلف پلاک، شرایط نوری متفاوت، نیاز به تصویربرداری سریع در شب با کنتراست بالا از مشکلاتی است که پیش روی برنامهنویسان و سازندگان سیستم مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان وجود دارد.
حسگرهایی که در دوربینهای IP یا Internet protocol استفاده میشود، با نوردهی طولانی، اغلب تصاویری تار تولید میکند. همچنین استانداردهای کدگذاری این دوربینها به گونهای است که تصاویر ارسالی از آنها تفسیر حروف و یا اعداد مرتبط با پلاک را دشوار میسازد.
بدین منظور برخی دوربینها مانند دوربین GigE (Gigabit Ethernet) که از سریعترین رابط در زمینۀ پردازش تصویر صنعتی استفاده میکند، مناسب است. این دوربینها تصاویری با وضوح بالا تهیه میکنند. شرکت باسلر آلمان با بهرهگیری از این تکنولوژی و همچنین نصب یک سیستم روشنایی مجهز به LED مرئی یا مادون قرمز، در سیستم مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان تحولی را پدید آورده است. دوربین باسلر میتواند تصاویری با سرعت 42 فریم در ثانیه با وضوح کامل میگیرد. از آنجایی که این تصاویر فشرده نیستند، کنتراست و وضوح کافی برای استخراج اطلاعات الفبایی و عددی پلاک خودرو را دارند.

مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان یک تجارت پرسود
به کمک دوربین پلاک خوان و نرم افزارهای کاربردی در سالهای اخیر، درآمد بسیاری از پارکینگها افزایش داشته است. مایکل آرلوک نویسنده، گزارشگر و تحلیلگر IHS اظهار داشته است که مدیریت زمان پارکینگ میتواند به مالکان پارکینگها کمک کند تا خودرویی را که فراتر از محدودۀ زمانیشان در پارکینگ توقف داشتهاند شناسایی کنند. سپس با شارژ زمان درآمدشان را افزایش دهند. حتی بسیاری از صاحبان فروشگاهها نیز از نصب سیستم مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان استقبال کردهاند. چرا که میتوانند از آن برای مدیریت زمان خودروهای پارک شده استفاده کنند و خودروهایی را که بیش از زمان خود از پارکینگ استفاده کردهاند جریمه نمایند. بدین ترتیب فضای پارکینگ برای خریداران جدید آزاد خواهد شد و در نتیجه فروش آنها نیز افزایش خواهد داشت.
با این حال هنوز برخی فروشگاهها و یا پارکینگها از انتخاب سیستم مدیریت پارکینگ با دوربین پلاک خوان مطمئن نیستند. برخی از شرکتهای تجهیزات بینایی ماشینی با قراردادهای درصدی، بخشی از هزینۀ دریافتی پارکینگ را به عنوان قیمت فروش سیستمهای خود جمعآوری میکنند. این مدل کمیسیون برای فروشگاهها و یا پارکینگهای کوچکی که هنوز از مزایای دوربین پلاک خوان مطمئن نیستند، راه خوبی برای سرمایهگذاری است.
ساخت پارکینگ هوشمند
برای ساخت یک پارکینگ هوشمند، باید از دوربینهای ANPR/ALPR استفاده کرد. این دوربینها به طور ویژه برای تشخیص پلاک خودروهای وارد و خارج شده از پارکینگ طراحی شدهاند. این دوربینها از الگوریتم پیشرفتهای استفاده میکنند تا اطمینان حاصل شود که عواملی چون زوایا، پرسپکتیو، صفحات آینهای یا بازتاب کننده، صفحات ویژه و تغییرات جزئی در پیکربندی پلاک، تأثیری بر توانایی اسکن و رمزگشایی تصاویر ندارند. همچنین این دوربینها با فناوری مادون قرمز برای تشخیص سطوح نور (حتی وقتی تغییر میکند مانند روز یا شب) امکان عکاسی در هر زمان و با هر شرایط آب و هوایی را فراهم میآورند.

این دوربینها میتوانند در مدیریت زمان به نیروی انسانی کمک کنند. مانند:
- حداکثر اقامت، برای مثال محدودیت دو ساعته
- اجازۀ پارک به خودروهایی که از قبل جزئیات آنها در لیست سفید تأیید شده است.
- پارکینگ زمان آزاد محدود، مانند سه ساعت اول رایگان و برای اقامت طولانیتر پرداخت هزینه به پارکینگ
- مدیریت مکان پارک و راهنمایی خودرو به نزدیکترین جای خالی پارک
این سیستم به یک کامپیوتر متصل است و اطلاعات را در اختیار اپراتور قرار میدهد. در نتیجه همکاری سیستم و اپراتور، هماهنگی در مدیریت پارکینگ افزایش خواهد یافت و هم مجموعهای از اطلاعات برای استفاده از پارکینگ در زمانهای مختلف و برنامهریزی برای آینده وجود خواهد داشت.