پلیمر از ابتدای حیات انسان در دسترس بوده‌ است و انسان‌ها را در رفع نیازهای طبیعی، یاری کرده‌ است. مواد پلیمری در طبیعت و تمام سیستم‌های زنده یافت می‌شوند و با اینکه همچنان پلیمرهای طبیعی اهمیت ذاتی خود را از دست نداده‌اند، امروزه پلیمرها اکثرا به صورت سنتزی (یا همان مصنوعی) استفاده می‌شود و کاربرد به‌سزایی در انواع مختلف صنایع دارند. برای درک بهتر اهمیت و کاربرد پلیمر، ابتدا به تعریف مختصری از این واژه می‌پردازیم و سپس انواع و کاربرد قطعات پلیمری را معرفی می‌نماییم.

پلیمر چیست؟


واژه لاتین پلیمر (Polymer) یا بزرگ مولکول، به مولکول‌های بسیار بزرگی اطلاق می‌شود که از اتصال تعداد بسیار زیادی مونومر به‌ یکدیگر و تشکیل زنجیره‌های بلند، شکل می‌گیرد.

پلیمر سنتزی چیست؟


پلیمر سنتزی یا مصنوعی، نوعی از انواع مختلف پلیمرها می‌باشد که در آزمایشگاه‌ها از مولکول‌هایی که وزن مولکولی کمتری دارند، ساخته می‌شوند. نایلون‌ها، رابرهای مصنوعی، پلی اتیلن، پلی استر، تفلون و پی وی سی نمونه‌هایی از پلیمر مصنوعی هستند؛ پلیمری که در صنعت نقش حیاتی دارد، پلیمر مصنوعی است.

انواع و کاربرد قطعات پلیمری
انواع و کاربرد قطعات پلیمری

کاربرد قطعات پلیمری در صنعت


به جرأت می‌توان گفت هیچ صنعتی وجود ندارد که در آن هیچ ردپایی از قطعات پلیمری وجود نداشته باشد. کاربرد انواع مختلف قطعات پلیمری در صنعت به‌قدری مشهود و گسترده است، که برخی به‌کارگیری قطعات پلیمری در صنایع را، نقطه عطفی در تاریخ تمامی صنایع می‌دانند.

صنایع خودروسازی، بسته‌بندی، ساختمان‌سازی، حمل‌ونقل، الکتریکی و بسیاری دیگر از صنایع، بخشی از شکوفایی خود را مدیون ظهور قطعات پلیمری هستند. اما قطعات پلیمری چگونه باعث تحول این صنایع شده‌اند و دقیقا چه کاربردی دارند؟

به‌طورکلی، مواد پلیمری مقرون به صرفه‌تر، سبک‌تر و ایمن‌تر هستند و با هزینه کمتر، کیفیت نهایی را افزایش می‌دهند و به همین سبب، جای خود را در تمامی صنایع باز کرده‌اند. یکی از رایج‌ترین و گسترده‌ترین کاربردهای قطعات پلیمری، در بخش آب‌بندی و درزبندی می‌باشد.

انواع قطعات پلیمری در سیستم عایق‌کاری و کاربرد آن‌ها


یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین امور در صنایع مختلف و ماشین‌آلات، ضرورت آب‌بندی و درزبندی درست و امن است؛ امری که در صنعت امروز، قطعات پلیمری وظیفه انجام دادن آن را به‌ عهده گرفته‌اند. استفاده قطعات پلیمری از بهترین و دقیق‌ترین روش‌های صورت‌پذیری این کار هستند. قطعاتی نظیر اورینگ، کاسه‌نمد، گسکت و پکینگ ازجمله پرکاربردترین قطعات پلیمری برای عایق کردن ماشین‌آلات و قطعات مختلف هستند که به اختصار چگونگی و طرزکار هریک را شرح می‌دهیم.

اورینگ (O-ring)

اورینگ‌ها نوعی واشر مکانیکی با سطح مقطعی به‌شکل O برای آببندی هستند. اورینگ‌ها می‌توانند به دو صورت استاتیک و یا داینامیک مورد استفاده واقع شوند. کاربرد انواع داینامیک آن از جمله شفت‌های دوار پمپ و پیستون‌های هیدرولیک سیلندر می‌باشند. اورینگ‌ها یکی از متداول‌ترین واشرها در طراحی ماشین‌آلات هستند؛ زیرا ارزان، بسیار ساده و مطمئن هستند و نصب آسانی هم دارند. آن‌ها قادر هستند تا ده‌ها مگاپاسکال (هزاران اسب بخار) فشار را تحمل کنند.

انواع و کاربرد قطعات پلیمری
انواع و کاربرد قطعات پلیمری

کاسه‌ نمد (Oil Seal)

کاسه نمد قطعه‌ای است که تقریبا در تمامی سیستم‌های هیدرولیکی مثل پمپ‌ها، پیستون‌ها و دیگر اتصالات مختلف برای عایق کردن قطعات، مورد استفاده قرار می‌گیرد. از کاسه‌نمد به‌ جهت جلوگیری از روغن‌ریزی یاتاقان‌ها و شفت‌ها و نیز حفاظت از این قطعات در برابر گرد و غبار استفاده می‌شود.

انواع و کاربرد قطعات پلیمری
انواع و کاربرد قطعات پلیمری

گسکت (Gasket)

گسکت نوعی درزبند مکانیکی هستند که از ورق‌های تختی برای عایق کردن فضای خالی بین اتصالات یا فلنج‌ها که به‌خاطر فشار، در معرض خطر نشتی هستند، استفاده می‌شوند.

انواع و کاربرد قطعات پلیمری
انواع و کاربرد قطعات پلیمری

پکینگ (Packing Seal)

از جمله قدیمی‌ترین انواع قطعات مورد استفاده برای آب‌بندی می‌توان به گسکت‌ها اشاره کرد. گسکت قطعه‌ای برای آب‌بندی دینامیکی است که برای آب‌بندی قطعات دوار در سیستم‌های مکانیکی استفاده می‌شود.

انواع و کاربرد قطعات پلیمری
انواع و کاربرد قطعات پلیمری

اهمیت سیستم کنترل کیفیت قطعات پلیمری


قطعات پلیمری بسیار کارآمد هستند و در صنایع رایج استفاده می‌شوند؛ اما وقتی صحبت از سیستم‌های عایق‌کاری می‌گردد، کوچک‌ترین خطایی سبب کاهش کیفیت، افزایش هزینه‌ها و در مواردی، ضررهای جبران‌ناپذیری می‌شود. سیستم‌های بینایی ماشین (Machine Vision) در این زمینه، به‌کمک صنعتگران آمده‌اند و موفق شده‌اند درصد خطای این قطعات را به صفر برسانند. سیستم‌های بینایی ماشین با ابعادبرداری بسیار دقیق و فارغ از هر گونه نیاز به نیروی انسانی، قادر به تشخیص اجسام متفرقه، اختلاف رنگ و سایز، نقاط خرابی، آسیب‌دیدگی و دفرمگی می‌باشد.

دستگاه کنترل کیفی اورینگ و واشر شرکت نوین ایلیا صنعت


صنعت پلیمر پلاستیکی از حساسیت بالایی برخوردار است و به‌ ویژه در بخش عایق‌کاری، هر گونه ترک، شکستگی و هر آسیب کوچک دیگری در قطعات، باعث از بین رفتن کارایی آن قطعه می‌شود؛ به‌ همین دلیل، دستگاهی که بتواند بازرسی عیوب قطعات پلیمری را با کمترین درصد خطا انجام دهد، یک نیاز اساسی برای تمامی تولیدکنندگان این قطعات است.

شرکت نوین ایلیا صنعت با ارائه دستگاه کنترل کیفی اورینگ و واشر، قدم بزرگی در این مسیر برداشته‌ است. این شرکت با تجربه طولانی در حوزه طراحی و اجرای سیستم‌های بینایی ماشین و پردازش تصویر و نیز با بهره‌گیری از دانش روز و تکه بر کادر مجرب خود، موفق به بازرسی و کنترل کیفیت قطعات پلیمری نظیر اورینگ، واشر و کاسه‌نمد با بالاترین سطح دقت و سرعت شده‌ است.

این دستگاه قابلیت بررسی دقیق اندازه و قطر قطعات را دارد و کوچک‌ترین اختلاف و ناهماهنگی را به آسانی تشخیص داده و گزارش می‌دهد. همچنین، جزئی‌ترین ناهمواری‌ها در سطوح بالا و پایین و داخل و خارج قطعات، از قلم نمی‌افتند و رصد می‌شوند. این سطح از دقت و سرعت ازعهده هیچ نیروی انسانی برنمی‌آید و همین امر، در درازمدت موجب کاهش هزینه‌های تولید و افزایش کیفیت و اعتبار محصولات می‌شود.

انواع دستگاه‌های کنترل کیفی قطعات پلیمری شرکت نوین ایلیا صنعت


دستگاه NISOI-C1

در این دستگاه قطعات بر روی کانوایر دستگاه وارد شده و از جوانب مختلف مورد بررسی و کنترل قرار می‌گیرند. طراحی این دستگاه برای بازرسی قطعات ریز مناسب است. این دستگاه امکان بازرسی ارتفاع، سطح بالایی و پایینی و تشخیص پلیسه و خوردگی لبه را دارد. انواع قطعات لاستیکی، پلاستیکی و فلزی که قطر کمتر از 5 میلی‌متر دارند را می‌توان به دقت با این دستگاه کنترل کرد. این دستگاه با قیمت مقرون‌به‌صرفه، برای کارگاه‌های کوچک‌تر بسیار مناسب است.

دستگاه NISOI-D1

این مدل برای بازرسی قطعاتی تا قطر 50 میلی‌متر مناسب است و انواع قطعات لاستیکی، پلاستیکی و فلزی که قطر کمتر از 30 میلی‌متر دارند را می‌توان به خوبی با این دستگاه بررسی و کنترل کرد. این دستگاه یک میان رده مناسب است و برای بازرسی قطعاتی مانند پکینگ و گردگیر بسیار کارآمد است.

دستگاه NISOI-D2

برای بازرسی قطعات تا قطر 100 میلی‌متر باید به‌ سراغ این مدل برویم. انواع قطعات لاستیکی، پلاستیکی و فلزی که قطر کمتر از 10 میلی‌متر دارند را می‌توان به آسانی و باکیفیت با این دستگاه بررسی کرد. این دستگاه یک غول تمام عیار محسوب شده و ایستگاه‌های بازرسی بسیار متنوعی را می‌توان بر روی آن‌ها پیاده‌سازی کرد. دستگاه NISOI-D2 گزینه مناسبی برای تولیدکنندگان بزرگ بوده و با آن می‌توان محصولات متنوعی را بازرسی کرد. دستگاه‌های مختلف را می‌توان براساس نیاز مشتریان به‌صورت سفارشی آماده کرده و مشتریان هم می‌توانند ایستگاه‌های بازرسی و کنترل مورد نیاز خود را سفارش دهند.

شرکت نوین ایلیا صنعت، به‌ عنوان نماینده رسمی محصولات سنسو‌پارت (SensoPart) و باسلر در ایران، بهترین گزینه برای مشاوره و راهنمایی درباره انواع سنسورها، سیستم‌های بینایی ماشین و پردازش تصویر است. کارشناسان ما با ارائه بهترین راه‌حل‌ها برای ساخت و اجرای پروژه‌های اتوماسیون صنعتی و بینایی ماشین و همچنین راهنمایی برای انتخاب بهترین و باکیفیت‌ترین برندهای روز دنیا در خدمت شما هستند.

جموعه نوین ایلیا صنعت قبل از فروش به معرفی، آموزش و ارائه یک ورژن دمو از تجهیزات و نرم‌افزارهای مربوطه می‌پردازد. گارانتی، به‌روزسانی نرم‌افزارها و کالیبراسیون از جمله خدمات پس از فروش شرکت در حوزه‌های مختلف اجرایی می‌باشد. برای اطلاعات بیشتر از خدمات ما نیز می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

در آخر این نکته را عنوان می‌کنیم که جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مطالب پلیمر پلاستیک و دستگاه شمارشگر کارخانه‌ای را مطالعه نمایید.

سوالات متداول


پلیمر به چند صورت استفاده می‌شود و در چه مواردی کاربرد دارد؟

امروزه پلیمرها اکثرا به صورت سنتزی (یا همان مصنوعی) استفاده می‌شوند و کاربرد به‌سزایی در انواع مختلف صنایع از جمله خودروسازی، بسته‌بندی، ساختمان‌سازی، حمل‌ونقل، الکتریکی، آب‌بندی و درزبندی و … دارند.

به چه علت از قطعات پلیمری در صنایع استفاده می‌شود؟

به‌طورکلی، مواد پلیمری مقرون به صرفه‌تر، سبک‌تر و ایمن‌تر هستند و با هزینه کمتر، کیفیت نهایی را افزایش می‌دهند و به همین سبب، جای خود را در تمامی صنایع باز کرده‌اند.

انواع قطعات پلیمری مورد استفاده در سیستم عایق‌کاری چیست؟

  • اورینگ (O-ring)
  • کاسه‌ نمد (Oil Seal)
  • گسکت (Gasket)
  • پکینگ (Packing Seal)

انواع دستگاه‌های کنترل کیفی قطعات پلیمری ارائه شده توسط شرکت نوین ایلیا صنعت چیست؟

  • NISOI-C1
  • NISOI-D1
  • NISOI-D2

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.